U013 Cesty inspirované gastronomií

Garant předmětu a vyučující

Ing. Liběna Jarolímková, Ph.D. (katedra cestovního ruchu, e-mail: jaro@vse.cz)

externisté

  • Mgr. Andrea Černá
  • Ing. Iveta Hamarneh
  • Ing. Lena Mlejnková
  • Mgr. Klára Sýkorová

Poplatek za studium

1200 Kč za semestr za předmět

Zaměření

Cílem předmětu je seznámit posluchače s rozmanitými gastronomickými zajímavostmi, které jsou významnými sociálními atraktivitami cestovního ruchu a mohou se stát hlavním motivem pro návštěvu některých regionů.

Přednášky budou doplněny gastronomickými ochutnávkami, recepty, obrazovými materiály, videoprezentacemi a odbornými exkurzemi na zajímavá místa a události s tématem gastronomie.

Předmět je určený pro všechny posluchače Univerzity třetího věku, nemá žádné vstupní požadavky.

Výsledky učení

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti znát význam gastronomického cestovního ruchu a jeho nejvýznamnější atraktivity.

Obsah předmětu

  1. Úvod do kurzu – Kulinářský cestovní ruch, trendy vývoje, přehled produktů gastronomického cestovního ruchu, gastronomická mapa světa (Ing. Jarolímková).
  2. Gastronomická mapa ČR, pivovarnictví, Regionální gastronomické speciality, zážitková gastronomie (Ing. Jarolímková).
  3. Švýcarsko (Ing. Jarolímková).
  4. Olivovníková cesta – Středomoří (Itálie, Řecko) (Ing. Jarolímková).
  5. Španělsko (Mgr. Sýkorová).
  6. Gastronomie Arábie (Ing. Hamarnehová).
  7. Polsko, Pobaltí, Rusko (Ing. Jarolímková).
  8. Francie (Mgr. Černá).
  9. Německo (Ing. Jarolímková).
  10. Korea (budhistická chrámová kuchyně) (Ing. Jarolímková).
  11. Enoturismus + degustace vína (Ing. Mlejnková).
  12. Chocostory (exkurze) Ing. Jarolímková.
  13. Bauermedia (exkurze).

Plánované odborné exkurze

  • Chocostory
  • Baurmedia