U013 Cesty inspirované gastronomií
Garant předmětu
Ing. Liběna Jarolímková, Ph.D. (katedra cestovního ruchu, e-mail: jaro@vse.cz)
Vyučující
- Ing. Liběna Jarolímková, Ph.D.
Zaměření
Cílem předmětu je seznámit posluchače s rozmanitými gastronomickými zajímavostmi, které jsou významnými sociálními atraktivitami cestovního ruchu a mohou se stát hlavním motivem pro návštěvu některých regionů.
Přednášky budou doplněny recepty, obrazovými materiály, videoprezentacemi a odbornými exkurzemi na zajímavá místa a události s tématem gastronomie.
Předmět je určený pro všechny posluchače Univerzity třetího věku, nemá žádné vstupní požadavky.
Výsledky učení
Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti znát význam gastronomického cestovního ruchu a jeho nejvýznamnější atraktivity.
Obsah předmětu
- Úvod do kurzu – Kulinářský cestovní ruch, trendy vývoje, přehled produktů gastronomického cestovního ruchu, gastronomická mapa světa.
- Olivovníková cesta – Středomoří.
- Entomofagie.
- Obřad pití čaje.
- Španělsko.
- Košer kuchyně.
- Polsko, Pobaltí, Rusko.
- Francie.
- Německo.
- Korea (budhistická chrámová kuchyně).
- Slow food.
- Med. Vánoční cukroví.
- Kavárenská kultura.