Termíny

9.5.2017 08:00 - 1.9.2017 20:00 - Registrace

1.6.2017 08:00 - 1.9.2017 20:00 - Přihlášky ke studiu

5.9.2017 08:00 - 16.9.2017 20:00 - Zápisy v InSIS

Více... »

Hledat
Pokročilé hledání




U013 Cesty inspirované gastronomií

Související stránky

Garant kursu a vyučující

Ing. Liběna Jarolímková, Ph.D. (katedra cestovního ruchu, e-mail: jaro@vse.cz)

externisté

  • Ing. Lena Mlejnková

Poplatek za studium

1200 Kč za semestr za předmět

Zaměření

Cílem kurzu je seznámit posluchače s rozmanitými gastronomickými zajímavostmi, které jsou významnými sociálními atraktivitami cestovního ruchu a mohou se stát hlavním motivem pro návštěvu některých regionů.

Přednášky budou doplněny gastronomickými ochutnávkami, recepty, obrazovými materiály, videoprezentacemi a odbornými exkurzemi na zajímavá místa a události s tématem gastronomie.

Kurs je určený pro všechny posluchače Univerzity třetího věku, nemá žádné vstupní požadavky.

Výsledky učení

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti znát význam gastronomického cestovního ruchu a jeho nejvýznamnější atraktivity.

Obsah předmětu

  1. Úvod do kurzu – Kulinářský cestovní ruch, trendy vývoje, přehled produktů gastronomického cestovního ruchu, gastronomická mapa světa.
  2. Francie, Švýcarsko.
  3. Gastronomická mapa ČR, pivovarnictví.
  4. Středomoří (Itálie, Řecko).
  5. Čína – obřad čaje, street food.
  6. Indie, Japonsko.
  7. Polsko, Pobaltí, Rusko.
  8. Mexiko.
  9. Korea (budhistická chrámová kuchyně).
  10. Enoturismus + degustace vína.
  11. Regionální gastronomické speciality, zážitková gastronomie.
  12. Vánoční cukroví a tradiční vánoční kuchyně vybraných regionů.
  13. Závěr kurzu, prezentace týmové semestrální práce a zhodnocení kurzu.

Plánované odborné exkurze

  • Vídeň (kavárny, štrúdl, sachdort…, řízek)
  • Karlovy Vary – Bechermuzeum