U013 Cesty inspirované gastronomií

Garant předmětu

Ing. Liběna Jarolímková, Ph.D. (katedra cestovního ruchu, e-mail: jaro@vse.cz)

Vyučující

  • Andrea Černá
  • Ing. Liběna Jarolímková, Ph.D.

Zaměření

Cílem předmětu je seznámit posluchače s rozmanitými gastronomickými zajímavostmi, které jsou významnými sociálními atraktivitami cestovního ruchu a mohou se stát hlavním motivem pro návštěvu některých regionů.
Přednášky budou doplněny recepty, obrazovými materiály, videoprezentacemi a odbornými exkurzemi na zajímavá místa a události s tématem gastronomie.
Předmět je určený pro všechny posluchače Univerzity třetího věku, nemá žádné vstupní požadavky.

Výsledky učení

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti znát význam gastronomického cestovního ruchu a jeho nejvýznamnější atraktivity.

Obsah předmětu

  1. Úvod do kurzu – Kulinářský cestovní ruch, trendy vývoje, přehled produktů gastronomického cestovního ruchu, gastronomická mapa světa.
  2. Olivovníková cesta – Středomoří.
  3. Entomofagie.
  4. Obřad pití čaje.
  5. Španělsko.
  6. Košer kuchyně.
  7. Polsko, Pobaltí, Rusko.
  8. Francie.
  9. Německo.
  10. Korea (budhistická chrámová kuchyně).
  11. Slow food.
  12. Med. Vánoční cukroví.
  13. Kavárenská kultura.